Zapraszamy na wykład poświęcony duńskiej kulturze jedzenia w Oświeceniu, który poprowadzi Benno Blæsild, ekspert w dziedzinie duńskiej kuchni, autor licznych książek i programów telewizyjnych na ten temat.
Opowie on o tym, jak wyglądała kuchnia tradycyjnego duńskiego domu w XVIII w., i jakie obowiązki miała wówczas duńska gospodyni. Podczas wykładu poznamy także tradycyjne składniki duńskiej kuchni. Większość z nich ma długą i fascynującą historię, sięgającą prehistorycznej Danii. Inne natomiast, jak np. ziemniaki, z trudem przyjęły się w kuchni kominkowej duńskiej gospodyni.
Epoka Oświecenia upłynęła w Danii pod znakiem istotnych podziałów kulturowych. W domach chłopów, klasy średniej i drobnej szlachty kultura jedzenia w XVIII w. ograniczała się do samowystarczalnej kuchni, opartej na zasobach gospodarstwa. Potrawy były przyrządzane z tradycyjnych, jednorodnych składników.
W większych miastach bogata burżuazja i rody szlacheckie wprowadziły nową konwencję społeczną, opartą na posiłkach podawanych na ekstrawagancko zastawionych stołach oraz inspirowanych wyrafinowaną kuchnią włoską i francuską. Na pierwszy plan wysunęły się owoce i desery. Wśród trunków dominowało u burżuazji piwo i spirytusy. Kawa, herbata i kakao zawitały natomiast do domów klasy średniej.
Wykład w Pałacu na Wyspie - poświęcony Danii z czasów Oświecenia - odbywa się w ramach IV Festiwalu Edukacji i stanowi nawiązanie do wystawy królewskiej porcelany "Flora Danica".