

Zapraszamy na pokaz kulinarny diety przyjaznej planecie oraz prelekcję na temat związku między przyrodą, żywnością i zdrowiem. Wydarzenia poprowadzą eksperci Fundacji WWF Polska, której misją jest działanie na rzecz przyszłości, w której człowiek żyje w harmonii z naturą.
TERMINY I TEMATY WYDARZEŃ
"Co ma wspólnego kajzerka z różnorodnością biologiczną? Powiązania między systemem żywnościowym a przyrodą"
23 września, godz. 17.00, Nowa Palmiarnia
System żywnościowy jest siecią zależności potrzebnych do tego, aby wyżywić ludzi. Niestety produkcja, przetwórstwo i współczesne wzorce konsumpcji wpływają negatywnie na środowisko naturalne i zdrowie ludzi. Jednocześnie nasze codzienne wybory żywnościowe i konsumenckie mogą przyczynić się do pozytywnej zmiany w kierunku diety przyjaznej planecie, a tym samym ograniczyć negatywny wpływ produkcji żywności na różnorodność biologiczną i klimat. Podczas prelekcji poznamy niektóre z powiązań między przyrodą, żywnością i zdrowiem. Prowadzenie: Agata Szczebyło.
Pokazy kulinarne z Fundacją WWF Polska
7 września, godz. 14.00 i 15.00, trawnik przy Podchorążówce
Wydarzenie będzie okazją do poznania zasad diety przyjaznej planecie, czyli sposobu odżywiania sprzyjającemu zdrowiu ludzi oraz ochronie środowiska naturalnego. Dowiemy się, w jaki sposób sięganie po sezonowe i lokalne produkty roślinne może być korzystne dla planety i dlaczego warto włączyć do diety więcej nasion roślin strączkowych, takich jak fasola oraz groch. Podczas pokazu będzie można degustować przygotowane na żywo dania. Prowadzenie: Agata Szczebyło, Katarzyna Pieczyńska.
Prowadzenie:
Agata Szczebyło - specjalistka ds. systemów żywnościowych Fundacji WWF Polska, edukatorka żywieniowa, doktor żywienia człowieka, fanka nasion roślin strączkowych i ich codziennego, prostego wykorzystania w kuchni.
Katarzyna Pieczyńska - psycholożka, psychodietetyczka i dietetyczka, od dziecka praktykująca dietę bogatą w rośliny. Wierzy w edukację żywieniowo-kulinarną, łączącą teoretyczną wiedzę z praktyczną umiejętnością gotowania. Uwielbia gotować, jeść i inspirować innych do odkrywania radości z jedzenia - zarówno od strony smaku, jak i zdrowia.
Wybitne postacie polskiego jeździectwa
Cykl otwartych spotkań
Stajnie Kubickiego Przeczytaj cały wpisO filozofii, tragedii oraz tym, co je łączy i dzieli
Spotkanie filozoficzno-literackie dla dorosłych i młodzieży
Teatr Królewski Przeczytaj cały wpisEuropa w brutalnym świecie
Debata z cyklu "Środy Europejskie"
Pałac na Wyspie Przeczytaj cały wpis