Zapraszamy na warsztaty, podczas których poznamy tajniki hodowli pszczół w leśnych barciach. Obejrzymy niezwykłe produkty pszczele i narzędzia bartnicze. Spróbujemy również swoich sił w "dzianiu barci".

Bartnicy hodują pszczoły zgodnie z cyklem ich życia oraz rytmem pór roku. Starają się stwarzać tym pożytecznym owadom warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych.

Na warsztatach dowiemy się, na czym polega praca bartnika, a także jakie korzyści dla człowieka i środowiska płyną z praktykowania tradycyjnego bartnictwa. Nawiążemy również do pszczelich wątków w Łazienkach Królewskich; obejrzymy XVIII-wieczne przedstawienia dawnych uli kopulastych, tzw. kószek, obecne w dekoracjach malarskich autorstwa Jana Bogumiła Plerscha w Białym Domu.

W części praktycznej obejrzymy narzędzia bartnicze. Zobaczymy piesznię, cieślicę, leziwo oraz leżaj i posłuchamy o ich zastosowaniu. Za pomocą wszystkich zmysłów poznamy niezwykłe produkty pszczele, takie jak: pyłek, pierzga, propolis i wosk. Spróbujemy również swoich sił w "dzianiu barci".


Janusz Marzewski - bartnik, depozytariusz i popularyzator kultury bartniczej; starosta Kurpiowskiego Bractwa Bartnego, stowarzyszenia, które zrzesza osoby kultywujące tradycyjne bartnictwo na terenie Puszczy Kurpiowskiej.


Warsztaty bartnicze są częścią programu do nowej strefy edukacyjnej "Królewski zwierzyniec" w Centrum Edukacji Ekologicznej w Nowej Palmiarni.

Projekt "Królewski zwierzyniec" został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.