Podczas warsztatów kuchni meksykańskiej wykonamy potrawy, którymi Frida Kahlo częstowała gości podczas spotkań w Casa Azul.

Gotować będziemy pod okiem meksykańskiej trenerki kulinarnej i szefowej kuchni, Isabel Banderas. Razem przyrządzimy guacamole con chipotle, czyli mus z awokado z limonką, kolendrą i papryką chipotle oraz chalupas verdes - placki kukurydziane z kurczakiem i zielonym sosem.

Partnerem warsztatów, które towarzyszą wystawie "Kolor życia. Frida Kahlo", jest Ambasada Meksyku.


Isabel Balderas - rodowita Meksykanka, od piętnastu lat mieszkająca w Polsce.  Ukończyła studia w Meksyku, na kierunku zarządzania biznesem gastronomicznym. Od dziesięciu lat jest trenerką w studiach kulinarnych w Warszawie, Białymstoku, Wrocławiu, Krakowie i Jeleniej Górze. Jest również organizatorką różnych wydarzeń kulturalnych, które realizuje wspólnie z Ambasadą Meksyku. Bierze udział w programach telewizyjnych i radiowych oraz pisze do gazet, promując kuchnię i kulturę meksykańską. Obecnie jest szefową kuchni i właścicielką restauracji meksykańskiej "Santa Catrina" w Warszawie.