Wprowadź dziko rosnące gatunki do swojej kuchni. Podczas spaceru po łazienkowskich ogrodach poznamy rośliny, które można wykorzystać w codziennym gotowaniu.

Na dzikie gatunki, które mają właściwości jadalne, zwracamy uwagę coraz częściej. Tym bardziej, że rosną one same, bez konieczności uprawy czy doglądania. W dawnych czasach wiedza o takich roślinach była o wiele bardziej rozpowszechniona i częściej trafiały one na stół.

Podczas spaceru po łazienkowskich ogrodach dowiemy się, jakie gatunki są jadalne. Poznamy  sposoby ich przygotowania oraz zasady bezpieczeństwa związane ze zbiorem.

Wspólnie zastanowimy się także, które gatunki mogły pojawiać się na stole marszałka Stanisława Herakliusza Lubomirskiego.

Warsztaty są częścią programu wydarzeń do wystawy czasowej "Sztuka dobrego myślenia. Dziedzictwo Stanisława Herakliusza Lubomirskiego".


Łukasz Karabowicz - przyrodą interesuje się od 12. roku życia, kiedy otrzymał swoją pierwszą kamerę. W trakcie studiów na SGGW w Warszawie zrozumiał, że jego głównym zainteresowaniem jest botanika. Jest absolwentem leśnictwa oraz studiów podyplomowych z dziedziny turystyki i edukacji leśnej. Obecnie jest edukatorem w Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej.