Poznaj zwyczaje i życie codzienne w XVIII w. podczas warsztatów, które będą barwną opowieścią o dawnych podróżach, obrzędach i tradycjach kulinarnych. Każde spotkanie rozpoczniemy od przygotowania drobnej przekąski.
TERMINY I TEMATY WARSZTATÓW
9 czerwca - "Gdzie na obiad w XVIII wieku?"
Poznamy krótką historię uczt i codziennych posiłków jadanych w XVIII w., ich symboliczne znaczenie i traktowanie posiłku jako okazji do intelektualnej rozmowy. Tematem warsztatów będą również obiady czwartkowe, zastawa królewska, sposoby nakrywania do stołu oraz ulubione dania Stanisława Augusta. Wspólnie upieczemy też aromatyczne jabłka. Racząc się tak lubianym przez monarchę musem jabłkowym, porozmawiamy o królewskich kucharzach i łazienkowskich kuchniach.
16 czerwca - "Osiemnastowieczna dama w podróży"
Porozmawiamy o podróżach, które były wyrazem emancypacji osiemnastowiecznych dam i świadczyły o zachodzących zmianach obyczajowych. Spotkanie rozpoczniemy od przygotowania orientalnej przekąski, która umili nam opowieść o modnych kierunkach wyjazdowych, przygotowaniach do wypraw i "rozkosznej trwodze" dawnych podróżniczek.
23 czerwca - "Zaproszenie na osiemnastowieczną stypę"
Poznamy zwyczaje funeralne z XVIII w. Dawnej zdarzało się, że pogrzeb był dla człowieka najważniejszą uroczystością. Nieboszczyk często za życia wyznaczał osobę, która była odpowiedzialna za całą ceremonię i wydawał dyspozycje, jak ma być zorganizowana. Po wielomiesięcznych przygotowaniach zjeżdżali się liczni goście i rozpoczynano starannie wyreżyserowane uroczystości pogrzebowe. Podczas spotkania spróbujemy chleba jako przekąski i poznamy jego znaczenie na stypie.
*Uczestnik, znając stan swojego zdrowia, jest zobowiązany we własnym zakresie do przestrzegania zasad związanych z odżywianiem i higieną, które są dla niego właściwe. Muzeum zastrzega, że lista alergenów podawana w opisie warsztatów nie zawiera wszystkich składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Uczestnik, zgłaszając swój udział w warsztatach kulinarnych, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę i zachować szczególną ostrożność podczas kontaktu z tymi produktami oraz utrzymać wysoki poziom higieny osobistej podczas kontaktu z żywnością. Uczestnik oświadcza ponadto, że według swojej najlepszej wiedzy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających bezpieczny udział w warsztatach i przyjmuje do wiadomości, że nieujawnienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, występujących obecnie lub w przeszłości, może skutkować konsekwencjami dla stanu zdrowia uczestnika i stanowić zagrożenie dla innych osób biorących udział w warsztatach.