Podczas jesiennych spotkań z historią poznamy dawną kuchnię i zwyczaje kulinarne. Każdy warsztat rozpoczniemy od wspólnego przygotowania drobnej przekąski, związanej z tematem naszej opowieści.
TERMINY I TEMATY WARSZTATÓW
27 października - "Od XIII wieku do czasów Stanisława Augusta"
Przyrządzimy smakowitą przekąskę, a potem usiądziemy wygodnie przy stole i posłuchamy opowieści o dawnych ucztach i uroczystościach. Dowiemy się, co jedzono w czasach przed Stanisławem Augustem, jak wyglądał stół, jak pozyskiwano produkty i przygotowywano potrawy.
3 listopada - "Czasy króla Stanisława Augusta"
Posłuchamy opowieści nie tylko o sławnych obiadach czwartkowych, lecz także o zaopatrywaniu królewskiej kuchni, konserwowaniu jedzenia, serwowanych potraw, naczyniach, sposobach nakrywania do stołu i tajemnicy śliwek zachowujących świeżość przez cały rok. Dowiemy się też, gdzie w Łazienkach Królewskich znajdowały się budynki kuchenne, jakie miały wyposażenie i dlaczego stawiano je tak daleko od jadalni.
17 listopada - "XIX i XX wiek"
Po śmierci Stanisława Augusta łazienkowscy kucharze nadal miewali ręce pełne roboty. Powodem był m.in. ukrywający się w Białym Domu tajemniczy gość, który jadał dużo i wykwintnie, lecz do historii przeszły akurat trzy marchewki, których nie zjadł. Podczas spotkania posłuchamy też o łazienkowskich balach i ucztach dyplomatycznych, urządzanych przez cesarzy rosyjskich, a także o pijalni wód, w której sprzedawano pyszne pierniczki.
Ludmiła Waślicka - absolwentka historii i studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim oraz oligofrenopedagogiki. Przez wiele lat pracowała w szkole z oddziałami integracyjnymi. Edukatorka w Muzeum Łazienki Królewskie; prowadzi zajęcia dla różnych grup wiekowych, w tym dla osób z niepełnosprawnościami.
*Uczestnik, znając stan swojego zdrowia, jest zobowiązany we własnym zakresie do przestrzegania zasad związanych z odżywianiem i higieną, które są dla niego właściwe. Muzeum zastrzega, że lista alergenów podawana w opisie warsztatów nie zawiera wszystkich składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Uczestnik, zgłaszając swój udział w warsztatach kulinarnych, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę i zachować szczególną ostrożność podczas kontaktu z tymi produktami oraz utrzymać wysoki poziom higieny osobistej podczas kontaktu z żywnością. Uczestnik oświadcza ponadto, że według swojej najlepszej wiedzy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających bezpieczny udział w warsztatach i przyjmuje do wiadomości, że nieujawnienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, występujących obecnie lub w przeszłości, może skutkować konsekwencjami dla stanu zdrowia uczestnika i stanowić zagrożenie dla innych osób biorących udział w warsztatach.