Zapraszamy na warsztaty z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo", podczas których nauczymy się przyrządzać zupę migdałową według przepisu kuchmistrza Stanisława Augusta, jedną z potraw serwowaną podczas słynnych obiadów czwartkowych.

Odkrywanie królewskich dań rozpoczniemy od poznania otoczenia, w którym przyrządzał swoje potrawy pierwszy kuchmistrz w Europie, Paul Tremo. Aby pełniej rozsmakować się w wyjątkowym menu, zajrzymy do sal jadalnych i kuchni, mieszczących się w Łazienkach Królewskich. Warsztaty będą też okazją do poznania letniej rezydencji króla Stanisława Augusta "od kuchni", w tym przestrzeni dla służby, organizacji spiżarni czy wyposażenia kuchennego magazynu.

Podczas warsztatów przygotujemy "zupę migdałową na sześć osób", zgodnie z recepturą Paula Tremo. Potrawa ta, powszechna w minionych stuleciach, łączyła się z tradycją zamożnych polskich stołów. Degustację zupy uzupełnią opowieści o nowinkach wprowadzonych do monarszego jadłospisu przez nadwornego kuchmistrza.

Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich.

CYKL "KRÓLEWSKA KUCHNIA PAULA TREMO" - CZYTAJ WIĘCEJ