Zapraszamy na warsztaty z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo", podczas których porozmawiamy o pierwszych ogródkach warzywnych i nauczymy się przyrządzać włoską sałatę według przepisu kuchmistrza Stanisława Augusta.

Na jakie menu mogli liczyć jarosze w XVIII wieku? Co było wówczas uprawiane na grządkach warzywnych i jakie rośliny stanowiły nowość i kulinarne wyzwanie. Które potrawy powodowały niesmak, a które zyskiwały aprobatę ucztujących?

O sałatach i bulwach, pierwszych ogródkach warzywnych i buraczanej ostoi polskości będziemy rozmawiać, przygotowując włoską sałatę przepisu według Paula Tremo, nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się, także czy serwowanie dań zgodnie z modą francuską mogło stanowić przyczynek klęski towarzyskiej, a nawet politycznej w oświeceniowej Rzeczpospolitej.

Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich.

CYKL "KRÓLEWSKA KUCHNIA PAULA TREMO" - CZYTAJ WIĘCEJ