Jeśli chcesz się dowiedzieć, co jadł król Stanisław August i kto mu gotował, a także czym charakteryzowały się słynne obiady czwartkowe, weź udział w spotkaniach poświęconych kulturze stołu na dworze ostatniego władcy Polski.
Spotkania "Jedz jak król", skierowane do młodzieży i dorosłych, odbywać się będą w sierpniowe i wrześniowe piątki: 10, 17, 24 i 31 sierpnia oraz 7, 14, 21 i 28 września o godz. 16.00 i 17.00 w Pałacu na Wyspie. Wstęp jest bezpłatny, liczba miejsc ograniczona (decyduje kolejność wejść).
Podczas spotkań muzealni edukatorzy opowiedzą o kulturze stołu na dworze króla Stanisława Augusta. Można będzie dowiedzieć się, jakie potrawy preferował ostatni władca Polski, który zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne.
Mowa będzie również o Pawle Tremo, nadwornym kuchmistrzu Stanisława Augusta, który służył królowi w Warszawie i podczas licznych podróży po kraju. Uczestnicy spotkań poznają jego mistrzowskie przepisy, z których korzystał, gotując władcy.
Nie zabraknie też informacji o słynnych obiadach czwartkowych. Muzealni edukatorzy wyjaśnią, czy były one wyłącznie kulinarno-kulturalnymi wydarzeniami.