Poznaj kulinarne tradycje polskiej kuchni. Dowiedź się, jak prawidłowo rozłożyć zastawę stołową i zaparzyć kawę po turecku.
Polska kuchnia narodowa ukształtowała się w XIX wieku, godząc staropolską tradycję kulinarną z wpływami francuskimi, włoskimi i niemieckimi. Potrawy stały się zdrowsze, lżejsze, a co za tym idzie, bliższe współczesnym gustom. Ważną częścią tradycji kulinarnej stało się również odpowiednie przygotowanie stołu, w tym ułożenie sztućców i nakrycie obrusem, często haftowanym przez panią domu. Bogate serwisy obiadowe, kieliszki i sztućce świadczyły o zamożności i dobrym guście gospodarzy.
Na warsztatach dowiedziemy się, jakie przyprawy dodawano do potraw na przełomie XIX i XX wieku. Poznamy sekrety dobrze ułożonego obrusu. Nauczymy się też rozkładać zastawę stołową na uroczyste przyjęcie i parzyć kawę po turecku.
Czas trwania: 1,5 h. Warsztaty towarzyszą wystawie czasowej "Odnalezione obrazy. Fotoestetyka hrabiego Benedykta Henryka Tyszkiewicza (1852-1935)" w Stajniach Kubickiego.
Prowadzenie:
Leszek Tarwacki - miłośnik historii, członek stowarzyszenia rekonstrukcji historycznej Semper Fidelis Res Publicae, znawca historii, zwyczajów i kultury.
Haft krzyżykowy na kanwach drewnianych
Warsztaty dla dzieci w wieku 8-12 lat i opiekunów
Stajnie Kubickiego Przeczytaj cały wpisZwierzaki - warszawiaki
Spotkanie edukacyjne o tematyce przyrodniczej dla dzieci w wieku 5-8 lat i opiekunów
Koszary Kantonistów Przeczytaj cały wpisPomiędzy rzemiosłem i sztuką
Warsztaty malowania na tkaninie dla dzieci w wieku 8-12 lat i opiekunów
Stajnie Kubickiego Przeczytaj cały wpis