13. Festiwal Kultury Bez Barier

Od 14 do 19 października 2025 r. odbędzie się 13. Festiwal Kultury Bez Barier, podczas którego można wziąć udział w wydarzeniach niezależnie od stopnia i rodzaju niepełnosprawności. W Muzeum Łazienki Królewskie zapraszamy m.in. na warsztaty kulinarne w polskim języku migowym z Jakubem Grojsem.
Festiwal Kultury Bez Barier to święto kultury dostępnej dla wszystkich. Co roku integruje polskie społeczeństwo i otwiera na potrzeby osób często wykluczonych z codziennego życia kulturalnego i społecznego. Na przestrzeni lat wydarzenie, początkowo współtworzone przez warszawskie muzea, stało się ogólnopolskie.
Tegoroczny Festiwal Kultury Bez Barier potrwa od 14 do 19 października 2025 r. Program tworzą instytucje i organizacje kultury z kilkudziesięciu miast. W ramach festiwalu w całej Polsce odbędą się spektakle, pokazy filmowe, wystawy, spacery, spotkania oraz warsztaty, udostępnione za pomocą napisów, tłumaczeń na PJM, pętli indukcyjnych i audiodeskrypcji. Podczas wydarzeń zwiedzający skorzystają także z tyflografik, makiet oraz materiałów sensorycznych. Fundacja Kultury Bez Barier, organizator festiwalu, zapewni ponadto potrzebującym wparcie wolontariuszy.
PROGRAM 13. FESTIWALU KULTURY BEZ BARIER
Warsztaty kulinarne i ceramiczne
Muzeum Łazienki Królewskie zaprasza do udziału w warsztatach kulinarnych, które w polskim języku migowym poprowadzi Jakub Grojs, kucharz i pasjonat gotowania. Przygotowaliśmy również warsztaty ceramiczne, podczas których wspólnie rozwiniemy swoje zdolności artystyczne.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny; zapisy odbywają się przez formularz zgłoszeniowy Festiwalu Kultury Bez Barier.
TERMINY I TEMATY WARSZTATÓW
►Warsztaty kulinarne w PJM z Jakubem Grojsem - dla dorosłych i młodzieży (14+) znających biegle polski język migowy
17 października 2025 r., godz. 12.00-14.30 i 17.30-20.00, Oficyna Ermitażu, wstęp: bezpłatny, obowiązują zapisy - PRZEJDŹ DO FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO
Spotkanie będzie wspaniałą kulinarną przygodą. Jakub Grojs to kucharz i pasjonat, związany z gastronomią od 14. roku życia. Doświadczenie zdobył w Islandii, gdzie przez sześć lat pracował u boku jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w kraju i regionie nordyckim. Tam nauczył się profesjonalnych technik gotowania i pracy w kuchni na wysokim poziomie. Mistrz uwielbia gotować z ludźmi i dzielić się z nimi swoją wiedzą. Na warsztatach wspólnie nauczymy się, jak przygotowywać potrawy w prawidłowy sposób i z sercem. Przyrządzimy risotto z grzybami oraz deser panna cotta z owocowym musem.
►"Ceramiczne opowieści" - integracyjne warsztaty ceramiczne dla dzieci w wieku 7-12 lat i opiekunów
18 października 2025 r., godz. 10.00-12.00, Nowa Palmiarnia, wstęp: wolny (wszystkie miejsca zostały zarezerwowane)
W przyjaznej atmosferze, z poszanowaniem indywidualnych potrzeb uczestników, będziemy dotykać gliny, ugniatać ją i formować. Powstaną prace nawiązujące do motywów z królewskich kolekcji i ogrodów. Będzie to czas twórczej zabawy, relaksu i wspólnego odkrywania piękna sztuki poprzez zmysły.
►"Weź glinę w swoje ręce!" - warsztaty ceramiczne dla dorosłych i młodzieży (14+)
18 października 2025 r., godz. 13.00-16.00, Nowa Palmiarnia, wstęp: wolny (wszystkie miejsca zostały zarezerwowane)
Na warsztatach poznamy podstawowe techniki pracy z gliną i zdobienia w surowej glinie. Posłuchamy o jej historii i właściwościach. Wspólnie ulepimy też niewielkie obiekty, które zostaną wypalone na biskwit.
