Interesujesz się sztuką kulinarną? Chcesz się nauczyć wykorzystywać dzikie rośliny w kuchni? Weź udział w projekcie, podczas którego pod okiem ekspertów przygotujemy botaniczne potrawy. Nasze wyroby staną się eksponatami na wystawie "Łazienki w zachwycie".

W czasach Stanisława Augusta w Łazienkach Królewskich odbywały się rozmaite uczty i przyjęcia, w tym słynne obiady czwartkowe. Nadwornym kucharzem był wówczas Paul Tremo, którego interesowała nie tylko sztuka kulinarna, lecz także botanika. Zbierał on dzikie rośliny i badał ich zastosowanie w kuchni w celu poprawienia sytuacji żywieniowej ludzi, nie tylko z kręgów królewskich. Powstały w ten sposób receptury pozwalające konserwować żywność do wykorzystania w okresach głodu, na przednówku czy podczas wojny.

W naszych kulinarnych działaniach nawiążemy do spuścizny Paula Tremo. Będziemy poszerzyć swoją wiedzę o dzikich roślinach jadalnych i poznać ich praktyczne zastosowanie. Następnie - pod okiem ekspertów - zakonserwujemy zebrane okazy botaniczne. Powstaną octy, susze i konfitury, które posłużą jako eksponaty na wystawie "Łazienki w zachwycie" w sferze "Jedzenie", poświęconej dokonaniom Paula Tremo.

Zapraszamy dorosłych, którzy chcą zdobyć wiedzę o dzikich roślinach jadalnych i stać się współtwórcami wystawy czasowej w Muzeum Łazienki Królewskie. Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego (link powyżej) do 16 marca 2025 r. Do 20 marca 2025 r. skontaktujemy się ze wszystkimi, których zaprosimy do współpracy. Zależy nam na stworzeniu grupy osób, które będą uczestniczyć w całym projekcie; prosimy zatem, by przed zgłoszeniem upewnić się, że poszczególne terminy Państwu odpowiadają. Spotkania odbędą się 29 marca 2025 r. w godz. 9.00-12.00 oraz 24 maja, 28 czerwca i 30 sierpnia 2025 r. w godz. 9.00-18.00. Dokładny ich przebieg zostanie podany osobom zakwalifikowanym do projektu. Prowadzenie: dr Joanna Gałązka i dr Jakub Garnis z kolektywu "Zrób to z nami online".

INFORMACJE TECHNICZNE
►W projekcie mogą uczestniczyć wyłącznie osoby dorosłe.
►Spotkania będą dokumentowane (foto/wideo; wywiady z uczestnikami).
►Wyrażenie zgody na rozpowszechnianie wizerunku jest dobrowolne, lecz jest niezbędnym warunkiem udziału w projekcie.
►Zastrzegamy sobie prawo wyboru osób uczestniczących w projekcie, zwłaszcza w przypadku dużego zainteresowania. 


Dr Joanna Gałązka - specjalistka od roślin jadalnych; zachęca do spożywania nie tylko ciekawych warzyw i owoców, lecz także kwiatów, chwastów i drzew. Jest główną autorką e-booka "4 smakowite wyprawy - Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych". Opracowała różne przepisy, w których główną rolę odgrywają dzikie rośliny jadalne. Zna wszelkie naturalne metody konserwacji żywności: suszenie, kiszonki, octy, marynaty, soki, konfitury, dżemy itp. W kuchni wyznaje zasadę zero waste. Podczas projektu poprowadzi część kulinarną związaną z konserwacją żywności i przygotowaniem eksponatów na wystawę.

Dr Jakub Garnis - specjalista od ziół. Zgłębił tajniki ich zastosowania w praktycznie każdej dziedzinie - od ziołolecznictwa po ochronę zdrowia roślin. Propagator spacerów przyrodniczych o różnej tematyce, m.in. botanicznej i entomologicznej. Posiada umiejętność znajdowania i rozpoznawania poszczególnych gatunków polskiej flory. Znane są mu również bardzo dobrze techniki zrównoważonego zbierania roślin ze stanowisk naturalnych oraz odpowiedniego przechowywania do momentu obróbki. Podczas projektu będzie prowadził spacery i zbiory dzikich roślin.